Decorar l’aula: què és recomanable i què cal evitar

Hi ha abundant evidència empírica sobre l’efecte beneficiós de personalitzar les aules decorant les parets. Altrament, hi ha investigacions recents que han posat de manifest que les classes molt carregades poden saturar els infants a causa de l’excés d’estímuls visuals. El punt d’equilibri està en aconseguir que el material de les classes sigui un element d’inspiració, no de distracció. Com aconseguir-ho?

  • Decora amb els treballs fets pel propi alumnat: això incrementarà la seva autoresponsabilització i contribuirà a que recordin el material treballat.
  • Penja-hi també notícies o petites històries amb casos inspiradors: aquests recursos poden contribuir a fer més tolerants els infants i a potenciar la seva capacitat de superació, sobretot quan s’hi senten representats.
  • Evita el desordre i la saturació: es recomana mantenir buit entre un 20% i un 50% de l’espai de les parets i assegura’t que tot el què hi pengis estigui organitzat d’una manera lògica.
  • Les ajudes visuals sobre els continguts que s’estan treballant són un bon recurs. No oblidis, però, retirar la informació antiquada.
  • No pengis qualificacions dels alumnes ni rànquings de cap tipus. Això pot arribar a ser un estímul per als estudiants amb millors resultats però pot fer avergonyir i desmotivar els que tenen més dificultats.
  • Deixa entrar el llum natural: evita tapar les finestres amb pòsters o murals. Si no tens entrades de llum natural assegura’t que l’aula té una bona il·luminació.
  • Busca una bona combinació de colors per les parets: una bona opció és pintar una de les parets amb un color llampant i deixar la resta “silenciades”.

Es tracta, doncs, d’aprofitar el paper que tenen les característiques físiques de la classe com a “tercer agent educador” (després del professorat i les famílies); alguns estudis han demostrat que això pot arribar a tenir un impacte de fins a un 16% en el rendiment acadèmic.

Vols començar penjant-hi una infografia de resum d’aquest post? Doncs no te n’estiguis! Aquí la tens.

Font:  Edutopia-Dos and Don’ts of Classroom Decorations

Link a la enquesta: Per l'educació responc