El meu fill/a no vol fer els deures sol/a!

Sovint la resposta dels pares quan un fill o filla, cada dos per tres, demana ajuda per fer els deures té a veure amb el cansament i la manca de temps. Però no caiguis en reaccions impulsives i evita fer sentir a l’infant que és una càrrega; no oblidis que guanyar autonomia és un procés de superació molt exigent.

Però com que és més senzill dir-ho (o escriure-ho) que fer-ho, et proposem algunes eines que et poden ajudar:

  • Posa en valor que l’infant tingui interès en aprendre i confiï en les persones que l’estimen per trobar resposta al què no entén.
  • No et centris en el descontentament pel fet que demani ajuda, posa l’accent en el valor de fer les coses de manera independent. Quan faci un pas en aquesta direcció cal reconèixer-li amb entusiasme.
  • Si l’infant no va guanyant independència pensa si pot tenir alguna dificultat d’aprenentatge afegida. Si en tens dubtes cal parlar amb el/la mestre/a.
  • Després d’un dia intens de feina, tant a casa com a fora, trobar una estona per ajudar l’infant pot ser complicat. No obstant, l’infant no és responsable del teu cansament i cal anteposar les seves necessitats a les teves. En aquest moment, no oblidis que la demanda d’ajuda vol dir que té interès en els estudis.
  • Una bona estratègia és respondre que estàs ocupat/da però que estaràs encantat/da d’ajudar-lo al cap d’una estona, proposant-li que comenci amb el que pugui fer ell sol.
  • Una altra tècnica és proposar-li que ell o ella aporti idees sobre com podria trobar la solució.
  • Evita expressions negatives com ara “no esperis que jo et faci els deures… estic molt ocupat o ocupada”.

Aquí tens una infografia de resum, que esperem que et sigui útil.

Font: Parenting cue cards-greatschools.org

Link a la enquesta: Per l'educació responc