Com dir “no” sense dir “no” als teus fills i filles

No estàs fart o farta de dir que no tot el dia? No t’enfilis aquí, no obris el calaix, no toquis, no entris, no surtis… Una dinàmica que acaba essent esgotadora i que transmet un missatge molt negatiu.

Es pot aconseguir denegar una cosa als infants sense utilitzar el “no”? No només és possible sinó que és més efectiu.

L’alternativa és anar introduint el sistema de les “negacions en positiu”. Això afavoreix un clima de més harmonia, i permet que els infants entenguin el sentit de les normes, siguin més responsables i autònoms (ja que coneixeran les possibles conseqüències dels seus actes), i tinguin més autoestima.

A continuació algunes idees per a posar-ho en pràctica:

  • Suggeriu activitats alternatives quan no es pugui fer el que l’infant desitja: “avui no podem anar a la plaça però si vols podem anar a jugar a casa”.
  • Posposeu la petició per un altre moment més oportú, assegurant-vos que podreu complir el compromís adoptat: “què et sembla si m’ajudes a fer el llit i després juguem”, “primer acaba de fer els deures i després ja miraràs la televisió”…
  • Raoneu-li les possibles conseqüències d’un mal comportament: si trenca les joguines, si es baralla amb el germà o germana, etc. “Si trenques aquesta joguina no hi podràs jugar en una altra ocasió”.
  • Expliqueu-li els límits existents abans que arribi el moment que se li hagi de dir “no”: quanta estona pot veure la televisió, quins dies pot menjar llaminadures, quines rutines de deures s’estableixen, etc. D’aquesta manera ells o elles mateixos/es podran anticipar la resposta.
  • Utilitzeu el recurs de l’humor: rieu i feu broma sobre els petits accidents diaris, permeteu-vos un somriure en alguna ocasió davant de petites trapelleries i desdramatitzeu les situacions de frustració dels infants.

Teniu una infografia de resum d’aquest post, seguint aquest enllaç.

Link a la enquesta: Per l'educació responc