La lectura, una oportunitat per gaudir en família

La lectura ens ofereix un accés al coneixement que ens ajuda a créixer com a persones; inspirant-nos, estimulant la nostra curiositat, desenvolupant el nostre enginy i esperit crític i descobrint nous temes i interrogants als quals buscar resposta. Però les bones raons per llegir no són un motiu suficient per convèncer els nens i les nenes de llegir.

Ens fem lectors quan sentim que estem trobant resposta als nostres interessos, quan l’esforç que ens suposa concentrar-nos és recompensat per una història que ens atrapa o uns coneixements que ens agraden, quan gaudim devorant les paraules. És per això que la bona feina que es fa a l’escola es pot veure reforçada des de la família si es comparteixen moments de lectura, si posem a l’abast dels nostres fills i filles materials variats del seu interès i nivell. I com fer-ho? Acompanyant i cuidant les estones de lectura en família, explicant-nos històries, parlant del que estan fent a l’escola, el que els interessa i els temes que els hi agraden, visitant la biblioteca pública, regalant llibres, còmic i revistes que triïn ells. En definitiva, creant vivències positives i lúdiques on la lectura us serveixi per apropar-vos als vostres fills i filles, a allò que els emociona i allò que els apassiona.

Per generar un hàbit, en aquest cas l’hàbit lector, la pràctica continuada que connecti amb els millors moments d’oci ens permetrà assegurar una vivència afectivament positiva de la lectura. I, a vosaltres, quines estratègies us han funcionat?

Trobareu trucs per fer dels vostres infants uns bons lectors en aquesta infografia. I per fer-ho amb joves de la ESO, en aquesta altra.

Link a la enquesta: Per l'educació responc